• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Od lat producenci chcąc nadążyć za zmierzaniem wielu ludzi do osiągnięcia szczupłej sylwetki, wpisali na rynek artykuły light. Produkty tego rodzaju powinny posiadać obniżoną wartość energetyczną o około 30% w stosunku do tradycyjnych. Mamy w następstwie tego soki light, majonezy i sosy light, serki i jogurty light, a nawet orzeszki ziemne light, co ma okazję wprawić kogoś w osłupienie. Najogromniejszym uznaniem radują się pośród kontrahentów serki oraz jogurty light, każdemu się wydaje, że jest to zdrowe oraz zagwarantuje mu należytą sylwetkę. Okazuje się jednak, że zdrowa żywność rodzaju chleb na zakwasie wcale taka zdrowa do końca nie jest. Najistotniejsza sprawą jest obniżenie wartości energetycznej artykułu, inaczej wycofanie cukru, tłuszczu, jaj, mąki, jednak w to miejsce trzeba zastosować zamienniki, które nie wydają się już być zdrowe. W miejsce cukru mamy w towarze substancje cukrzące, chemiczne – izomalt, sorbitol, mannitol itp. W miejsce tłuszczu, w artykule występuje skrobia modyfikowana lub ewentualnie guma ksantanowa, może być też mączka chleba świętojańskiego. W miejsce jaj bądź też mąki, w towarze mieści się błonnik pokarmowy.

Pozostałe artykuły tematyczne:

Categories: Inne

Comments are closed.